Actie games en avontuur spelletjes

Op vandaag zijn de Playstations, XboX en spelcomputers niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Er is zoveel aanbod op het gebied van games, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Je vindt het misschien leuk om level spel Monkey Island te spelen, maar onder welke categorie valt dit spel nou eigenlijk? Hieronder gaan we dieper in op het actie en adventure game assortiment van vandaag de dag. Wat zijn nou eigenlijk actie spelletjes, zoals te spelen op de Amusement pagina? En wat is nou precies het verschil? Wij leggen het je uit.

Wat is een actie spel en waarom wordt het gespeeld?

Bij actie spelletjes staan de vaardigheden en handigheid van de gamende persoon centraal. Voorbeelden van vaardigheden zijn het besturen van een voertuig of een vijand verslaan. Een ander voorbeeld is het afleggen van parcours met obstakels. Het spel is meestal pas afgelopen op het moment dat de gamende persoon besluit te stoppen met spelen.

First person shooter is een speltype binnen actie games waarbij de speler in het eerste persoons gezichtsveld speelt. Dit zijn games waarbij de speler een wapen of iets dergelijks vast heeft waarmee de tegenstander moet worden uitgeschakeld. Deze variant zijn vaak oorlog getinte spellen waarbij je vecht in een leger of iets dergelijks. Misschien wel de meest bekende voorbeelden van een first person shooter game zijn Call of Duty en Battlefield.

Avontuur spelletjes

Bij avontuur games gaat het niet per se om de vaardigheid en handigheid van de spelende persoon. De personage in het spel komt in avontuurlijke situaties terecht waarin zich verschillende problemen zich voordoen. Het is zaak om deze problemen op te lossen. Door het maken van strategische keuzes kom je verder in het spel dat steeds lastiger wordt. Er is meestal geen tijdsdruk en je resultaat wordt opgeslagen. Je kunt dus de volgende keer weer doorgaan waar je gebleven was. Een voorbeeld uit deze categorie games is Monkey Island.

Een combinatie tussen actie en avontuur

Tegenwoordig zijn er ook een hoop games op de markt te vinden die elementen uit zowel een actie spel als adventure spel bevatten. Een voorbeeld hiervan is Grand Theft Auto waarin je in een auto racet en kan schieten. Daarnaast maak je een langdurig avontuur mee in de vorm van verschillende missies waarin jij jouw criminele carrière ontwikkelt. Andere spellen met dit karakter zijn Tomb Raider en Uncharted. We kunnen concluderen dat actie spelletjes vooral het karakter hebben van behendigheid en vaardigheden van de gamende persoon. Daarentegen zijn avontuur spelletjes meer gebaseerd op strategie en denkvermogen. Als laatste is er de combinatie van deze 2 spelsoorten. Het bekendste voorbeeld van avontuur en actie games is Grand Theft Auto.